Varför man ska köpa Omega 3

Man kan få Omega3 som kosttillskott i form av en  liten kapsel. Men varför är det viktigt att få i sig just omega 3? Hjärnan och kroppen byggs delvis upp med hjälp av det fett som heter omega 3. Kroppen kan inte på egen hand bilda detta fett. Därför måste man få i sig detta genom mat. Dock är det så att vår mat här i västvärlden innehåller allt mindre av just omega3. 

Omega 3-fetter har minst två viktiga effekter i kroppen och det är att tillsammans med omega 5 påverka nivåer av inflammationer som kan ske i kroppen. De är dessutom en byggsten för cellmembranen så att dessa får rätt sorts egenskaper. Hjärnans celler byggs upp av omega 3. att köpa omega 3 i form av kapsel eller via viss mat är därmed mycket viktigt!

Omega3 i livsmedel?

Omega 3 finns i två olika kvaliteter. Det är de av högsta kvalitet. De har långa fettsyror som heter DHA och EPA. De finns allra mest i fet fisk så som sill, lax och makrill. Det finns även i kött som kommer från gräsbetande kor. Omega 3 av lägre kvalitet har istället korta fettsyror som heter ALA. 

Dessa kommer från växter. Det finns ibland annat linförolja, rapsolja samt bladväxter som är gröna. Dock omvandlas dessa till EPA och DHA, men det är en väldigt liten del som omvandlas. Så det är inte alltid det enklaste att få i sig omega 3 via livsmedel, och för att få en bättre dos, rekommenderas det att man köper Omega 3 kapslar.